Anëtarësohu:

Emri:

Info Kontakti:

Datëlindja:

Info Personale:

Varshmëria nga Alkooli

Çfarë është varësia prej alkoolit?

Ka shumë lloje të alkoolit. I ashtuquajturi etanol konsumohet si pije. Alkooli i konsumuar si një pije shkakton shumë sëmundje. Përveç kësaj, alkooli dobëson vullnetin, personi përjeton humbjen e kontrollit dhe hap rrugë për drogën. 57 për qind e përdoruesve të drogës përdorin alkoolin. Qëndrimi larg alkoolit ka një rol parandalues në parandalimin e varësive të tjera të substancave.

Njerëzit të cilët pinë shumë dhe shpesh alkool, të cilët dëshirojnë të pijnë alkool edhe pse shëndeti i tyre fizik, mendor dhe social është i dëmtuar, quhet alkoolik. Nga 2 miliard njerëz që përdorin alkoolin në botë, 76 milionë janë të varur nga alkooli. 1 milion 800 mijë njerëz humbasin jetën e tyre për këtë arsye. Mosha e parë e konsumit në vendin tonë ka rënë deri në 11 vjet. Me kalimin e moshës së përdorimit të parë, rreziku për t'u bërë i varur rritet në moshat e mëvonshme.

Gjurmët e alkoolit në trup

Alkooli kalon nga sipërfaqja e stomakut tek qelizat. 20% nga lukthi, 80% nga zorrët e vogla në gjak. Ndalesa tjetër është mëlçia. Prioriteti i mëlçisë është të prodhojë energji duke djegur acide yndyrore. Megjithatë, alkooli ndryshon këtë prioritet. Acidet yndyrore që normalisht prishen fillojnë të grumbullohen në mëlçi dhe mëlçia ngopet. Alkooli arrin në gjak, zemër, mushkëri dhe bronhite.

Nga mushkëritë brenda disa minutave arrin në tru dhe bën mpiksje. Alkooli arrinë të gjitha qelizat 3 minuta pas marrjes në trup. Shuma e alkoolit e konsumuar ndikon që shkalla e frymëmarrjes të ngadalësohet në një nivel të caktuar mund ta fus personin në gjendje kome ose edhe vdekje.

Tregimi i varshmërisë nga alkooli

• Rritja e shumës së alkoolit që përdoret për të mundësuar që personi të jetë i mësuar me aktivitetin; ndjenja e njëjtë si shuma e alkoolit që përdoret në të kaluarën dhe pamundësia për të arritur efektin (tolerancën)
• Ndjesia e lehtësimit nga ndjenja e përdoruesit e tërheqjes dhe ndjenja e privimit duke hyrë në një numër problemesh psikologjike dhe fizike të cilat ne i quajmë shenjë e privimit si rezultat i zvogëlimit të sasisë së alkoolit që përdoret nga personi ose i heqjes së alkoolit.
• Përdorimi i alkoolit që tejkalon shumën që personi synon të pijë
• Shumë kohë është shpenzuar për të siguruar alkool, për të përdorur alkool ose për të hequr qafe efektet e alkoolit
• Zvogëlimi ose braktisja e aktiviteteve të rëndësishme sociale, profesionale ose të kohës së lirë për shkak të përdorimit të alkoolit
• Ekzistenca e përpjekjeve të pasuksesshme për të lënë ose kontrolluar përdorimin e alkoolit
• Vazhdoni të pini alkool edhe pse dihet se është dëmtuar nga alkooli

Gjysëmhëna e Gjelbër e Kosovës ka vënë themel në bazë të respektit dhe të dinjitetit njerëzor, duke punuar për t’i mbrojtur të rinjtë nga zakonet e dëmshme pa dallim të shoqërisë duke marrë në konsideratë vlerat kombëtare dhe morale.

| Rr. Mehmet Pasha, Prizren

| +377 44 944 918

| info@gjysemhenaegjelber.org

| www.gjysemhenaegjelber.org

Copyright © 2018 Gjysëmhëna e Gjelbër e Kosovës. Të gjitha të drejtat e rezervuara.