Anëtarësohu:

Emri:

Info Kontakti:

Datëlindja:

Info Personale:

Varshmëria nga Droga

Çfarë është varësia prej drogës?

Varësia e substancës është përdorimi i substancave që ndikojnë në funksionet e trupit në mënyrë negative dhe prandaj përdorimi i këtyre substancave nuk mund të ndalet nëse ato dëmtohen. Varësia vihet re kur bëhet tërheqja nga përdorimi i substancave për një kohë. Me kalimin e kohës kjo rrit frekuencën e përdorimit të substancave dhe dozën.

Nëse brenda 12 muajve 3 nga të mëposhtmet shihen tek personi konsiderohet varshmëri

• Rritja e sasisë së substancave të përdorura pavarësisht problemeve.
• Përpjekjet për lënje dalin të pasuksesshme.
• Shumë kohë harxhohet për të siguruar, përdorur ose lënë materialin.
• Reduktimi ose braktisja e aktiviteteve sociale, profesionale dhe personale

Efektet

Strukturat kimike të substancave të përdorura si ilaç janë të ndryshme nga njëra-tjetra. Ato ndikojnë në pjesë të ndryshme të sistemit nervor qendror kur përdoren, duke çuar në keqtrajtim fizik dhe psikologjik. Nuk ka përdorim të sigurt të drogës në formë. Gjithkush që e përdor atë është e barabartë me rrezikun e të qenit i varur. Qelizat tona njohin çdo substancë që hyn në trup dhe e merr në kujtesë për ta harruar atë. Kjo situatë, e quajtur procesi i mësimit celular, zbatohet për të gjithë.

• Kjo e bën mendjen dhe nuk dëshiron të punojë. Ajo heq personin nga jeta normale dhe sjellja.
• Shkakton të përzier, të vjella, dhimbje barku, kapsllëk, diarre, stomak dhe spazma zorrëve / gjakderdhje.
• Kjo shkakton që të gjitha organet e brendshme të dëmtohen dhe një numër sëmundjesh shoqëruese.
• Shkakton helmime dhe vdekje që vijnë në këtë mënyrë.
• Droga zvogëlon aftësinë e individit për t'u përshtatur me mjedisin. I varur gradualisht largohet nga familja dhe rrethinat e saj, i vetmuar. Shpesh kjo situatë shoqërohet me kriza të rënda.

Çfarë duhet bërë?

• Nëse personi është nën ndikimin e materialit, nuk do t'ju ndihmojë të bisedoni me të në këtë situatë.
• Mos bisedoni me të nëse nuk ndiheni gati.
• Jini të hapur, të sinqertë dhe bindës, mos jepni këshilla.
• Shmangni bërjen e përgjithësimeve.
• Mos flisni bazuar në frikën tuaj.
• Shmangni etiketimin, sepse është shumë e vështirë të afroheni personin e etiketuar si "përdorues".
• Jini të vetëdijshëm për paragjykimet tuaja ("Këto nuk janë të suksesshme"), duke zvogëluar kështu gjasat e keqinterpretimit.
• Duke u përpjekur ta vendosni veten në vendin e tij/saj mundohuni t'i kuptoni mendimet, jetën dhe frikën e personit.
• Bindeni me një qasje të sinqertë për të marrë ndihmë nga ekspertë.

Çfarë nuk duhet bërë?

• Mohimi-Mospranimi: "Jo, fëmija im kurrë nuk do ta përdorte atë."
• Mos e fajësoni veten dhe gruan tuaj: "Ky fëmijë për shkakun tënd u bë kështu". "Nuk mundëm të ishim prindër të mirë."
• Zhgënjimi, duke u ndjerë i pafuqishëm: "A të rrita unë për këtë ty?" "Çdo gjë përfundoi, asgjë nuk mund të jetë si përpara."
• Zemërimi: "Fëmiu im nuk mund të jetë kështu!"
• Faji dhe poshtërimi i fëmijës: "Asgjë nuk pritet prej teje".
• Marrja e vendimeve ekstreme: "Jeta jote e shkollës mbaroi".

Gjysëmhëna e Gjelbër e Kosovës ka vënë themel në bazë të respektit dhe të dinjitetit njerëzor, duke punuar për t’i mbrojtur të rinjtë nga zakonet e dëmshme pa dallim të shoqërisë duke marrë në konsideratë vlerat kombëtare dhe morale.

| Rr. Mehmet Pasha, Prizren

| +377 44 944 918

| info@gjysemhenaegjelber.org

| www.gjysemhenaegjelber.org

Copyright © 2018 Gjysëmhëna e Gjelbër e Kosovës. Të gjitha të drejtat e rezervuara.